Att ge tabletter till sin katt

Att ge medicin till sin katt kan vara nog så svårt. Kanske kan man lyckas att få i katten ett avmaskningspiller då och då under stor protest och med ett eller annat rivsår som resultat. Men hur lär man sin katt att tolerera tex en hel antibiotikakur på kanske 20 givor? Eller om veterinären ordinerar livslång medicinering två gånger per dag? Ja, då knyter det sig i magen hos de flesta kattägare. Det viktigaste är att man arbetar fram en rutin som innebär så lite stress och bråk för katten som möjligt. Man vill ju att det ska fungera på sikt.

Har man tur gillar katten kattmalt som finns att köpa hos oss eller närmsta zoobutik. Många katter föredrar den kattmalt som tillverkas av Trixie som är lite klistrigare än annan malt. Då är det enkelt att lägga tabletten i matskålen, lägga en liten sträng med malt som kletar fast i tabletten och som förhoppningsvis vällustigt slinker ner. Många ggr kommer katten sedan springande när det nalkas tablett. Ett stort plus är att katten ofta blir väldigt fin i pälsen. Ett annat alternativ är Easy Pill som man bakar in tabletten i och som också smakar godis.

Ger man tabletter på annat sätt skall först och främst alla tabletter sköljas ner med vatten! Det är ju som bekant inte lätt att svälja en tablett utan vatten och katter är dessutom trånga och torra i halsen och tabletten har därför en tendens att klibba fast i gommen med senare utspottning till följd.

Börja med att förbereda en spruta eller pipett med ca en ml vatten= en klunk. Det är dumt att ge mer vatten på en gång då man riskerar att katten sätter i halsen och börjar hosta. Sätt katten på ett bord eller liknande. Att vira in katten i handdukar eller hålla fast den orsakar oftast mer stress. Ta ett tag i kattens nackskinn med ena handen. Med nackskinn menas här skinnet bakom öronen, inte nere vid manken. Ta ett rejält tag, med mycket skinn, så öronen åker med bak lite grann. Böj kattens huvud uppåt, så att nosen pekar upp i taket. Detta är viktigt, det är inte lätt att stoppa in ett piller ”underifrån”. Med huvudet bakåtböjt är det dessutom svårt för katten att få upp sina framben i protest.

Håll tabletten mellan tummen och pekfingret. Öppna kattens mun genom att med långfingret dra ner hakan. Stoppa eller släpp ner tabletten i halsen på katten. Släpp inte nackskinnet utan spola direkt ner tabletten med vattnet från sprutan så sväljer katten tabletten utan problem. Man kan hålla sprutan mellan sina egna tänder för att vara tillräckligt snabb och inte behöva famla efter den på bordet. Beröm katten och sätt själv ner den på golvet för att markera att det är färdigt.

Det finns givetvis ett mängd sätt att variera denna metod. Pröva dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig och just din katt.

Tillbaka till artiklar