Att ta farväl

Att ta farväl

Att vara djurägare är fantastiskt. Har man en gång levt med djur omkring sig är det svårt att vara utan dem. Det ger så mycket tillbaka. Den enda stora nackdelen med våra husdjur är att de tyvärr inte blir lika gamla som vi. Vi måste alltså så småningom låta dem somna in och ta farväl.

Beslutet
Som djurägare har man ett stort ansvar för djurets liv och välmående. Samtidigt har man ett minst lika viktigt ansvar när det kommer till avslutandet av djurets liv. Förr eller senare står man inför detta mycket svåra beslut. Att besluta om liv och död är en tung uppgift, något man helst skulle vilja slippa. Orsaken till avlivning är vanligtvis fysisk ohälsa men även psykisk ohälsa kan utgöra en grund för beslutet. Har man väl börjat fundera på avlivning så är det sällan fel beslut. Allt för ofta drar man ut på det för länge. Ring oss för rådgivning om du är tveksam.

Hur går det till
När du kommer till kliniken får du skriva på ett papper där du begär avlivning. Vi gör även alltid klart med betalningen innan, så att du bara kan gå hem sedan när allt är klart. Du får sedan komma in på ett rum där vi förberett med tända ljus och en filt.

Vi ger alltid en lugnande spruta till att börja med. Detta är för att undvika stress och obehag. När din vän är tillräckligt trött läggs en venkateter i ett blodkärl. Därefter ger veterinären först vanligt narkosmedel och därefter avlivningsvätska i överdos direkt i blodet. Det tar då endast några få minuter innan djuret har somnat in och hjärtat har slutat slå. Vanligtvis går det hela mycket lugnt till och din vän känner ingen smärta. I vissa fall drar djuret en djup suck efter injektionen som kan upplevas som obehaglig. Denna suck är orsakad av muskelkontraktioner och din vän är inte medveten om detta.

Man behöver aldrig känna sig stressad efteråt, utan får sitta kvar så läge man önskar på rummet tillsammans med djuret och ta farväl i dämpad belysning.

Avlivning i hemmet
Våra kliniker erbjuder avlivning i hemmet. Detta kan vara ett bra alternativ om man t ex har en djur som blir mycket stressad av att komma till den främmande miljö som en djurklinik utgör. Vanligtvis behöver vi lite längre framförhållning när detta bokas så att kliniken inte lämnas utan veterinär på plats, och oftast hittar vi en tid som passar inom en vecka. Kontakta oss gärna för mer information.

Vad händer sedan
Man väljer själv vad som sker med djuret efter avlivningen. Vissa vill ta med sig djuret hem och begrava hemma eller på annan speciell plats. Tänk bara på att det finns vissa restriktioner för detta. Man kan också låta djuret kremeras. Då tar kliniken hand om djuret och man kan få tillbaka askan i en urna om så önskas, så kallad separatkremering. Vi använder oss av Flattinge kremering som ligger i Småland. De kommer till oss och hämtar samt ombesörjer vanlig eller separatkremering. Vid vanlig gemensam kremering sprids askan efteråt och man är välkommen att komma dit, sitta ned i lusthuset vid minneslunden och minnas om man önskar det. Vid separat kremering finns det både trä och porslinsurnor samt möjlighet att få en del av askan i ett vackert smycke. Det är bara ni själva som vet vad som känns bäst.

Sorgen
Att bearbeta sorgen efter ett förlorat djur tar tid. Alla hanterar det på olika sätt men att känna skuld är vanligt. Man får dock inte glömma att beslutet inte grundar sig på några egoistiska skäl utan på vad som var bäst för den fyrbenta vännen. Inget djur ska behöva lida för att beslutet är för svårt att fatta. Kan djuret inte leva ett bra djurliv är det inget värdigt liv.

När sorgen är som svårast kan man börja tvivla på om det var värt det. Om man skulle orka gå igenom det igen. Men så småningom kommer glädjen över att ha haft individen i sin närhet överväga saknaden och man inser att det var värt varenda sekund av smärta och sorg. Inget kan ersätta ett älskat och förlorat djur, men man kan våga öppna sitt hjärta på nytt.

solgläntan

Öppettider

Måndag: 8-20
Tisdag: 8-17
Onsdag 8-17
Torsdag: 8-17
Fredag: 8-14
Lördag 9-15

Lunchstängt måndag-torsdag 12.30-13.30

AncoraThemes © 2024. All rights reserved.